Regionen betalade 95 000 för flygprofilernas rapport

Vid årsskiftet slutade flygtrafiken mellan Visby och Bromma. Nu har Region Gotland betalat de gamla affärsvännerna bakom Gotlandsflyg och Air Gotland 95 000 kronor för att skriva en rapport om flygmarknadens framtid. ”Den är väldigt vinklad”, säger regionrådet Meit Fohlin.

I dag har Bromma flygplats tappat i stort sett all passagerartrafik. Enligt gotländska näringslivsföreträdare och politiker får det stora negativa konsekvenser för Gotlands del.

I dag har Bromma flygplats tappat i stort sett all passagerartrafik. Enligt gotländska näringslivsföreträdare och politiker får det stora negativa konsekvenser för Gotlands del.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Gotland2025-01-18 05:15

Nyheten i korthet

  • Region Gotland har betalat 95 000 kronor till tidigare flygprofiler för att utreda framtiden för flygtrafiken mellan Visby och Bromma, som upphörde vid årsskiftet.
  • Rapporten föreslår åtgärder som sänkta avgifter och utökade öppettider på Bromma, samt att myndigheter och statliga bolag garanterar att boka hälften av sina resor.
  • Regionrådet Meit Fohlin anser att rapporten är vinklad och menar att vissa förslag, som garanterade bokningar, inte är genomförbara på grund av lagstiftning. Men hon framför även att delar av rapporten är användbara som kunskapsunderlag.

Sedan två veckor tillbaka flyger inga plan mellan Visby och Bromma. Beskedet som kom i höstas, i samband med att SAS och BRA aviserade sitt samarbete, har kritiserats och skapat stor oro på ön.

Nu har flera gotländska flygprofiler kommit fram till vad de tror skulle krävas för att Brommatrafiken skulle återuppstå. Det handlar om fem personer från dåvarande Gotlandsflyg/Sverigeflyg och även Air Gotland, som senare blev en del av konkursade Air Leap.

undefined
Ola Mattsson har varit med och drivit uppstickarbolaget Gotlandsflyg. Han och hans tidigare affärspartners har, i en rapport, gett sin syn på vad som krävs för att få nytt liv i Brommalinjen.
undefined
Entreprenören Pigge Werkelin har under många år engagerat sig och investerat i flygförbindelser mellan Gotland och fastlandet. 2001 var han med och drog igång Gotlandsflyg. Nästan 25 år senare står Visby utan direktförbindelse med Bromma.
undefined
Michael Juniwik, var delägare och styrelseordförande i Air Gotland samt med och startade Gotlandsflyg.

I en rapport, som Region Gotland har beställt och betalat 95 000 kronor för, radar de upp flera åtgärder som skulle krävas.

Ola Mattsson, som har varit chef på Gotlandsflyg och satt i styrelsen för Air Gotland, är en av författarna. Han kallar frågan om Brommatrafik för ”en framtidsfråga för hela Gotland”.

– Hittills har det inte mullrat tillräckligt på Gotland över den här situationen. Men det kanske är så att man inte saknar kon förrän båset är tomt. Det är nu man upptäcker att det blir dyrt och krångligt att resa till Stockholm, säger han.

Att väcka liv i Brommatrafiken igen är svårt – men inte omöjligt, enligt Ola Mattsson.

– Det finns många hinder som gör det här till ett högriskprojekt. Det skulle behövas många goda krafter. Jag tror att det bästa är om initiativen och ansträngningarna kommer från lokalt håll. SAS kommer inte att känna ett ägaransvar för Gotlands tillgänglighet, säger han.

Ett av de största hindren är de avgifter som Swedavia tar ut. Där menar Ola Mattsson att politikerna måste göra en kraftsamling för att ligga på regeringen som i sin tur ska förmå Swedavia att både sänka avgifterna, utöka öppettiderna och flygserviceutbudet på Bromma.

I dagarna ska gotländska företrädare och politiker ha ett möte med Swedavias vd Jonas Abrahamsson. Där ska frågorna lyftas, menar regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S). Men fokus kommer inte bara att ligga på Bromma flygplats, utan även på hur Arlanda.

– Ja just nu flyger vi ju på Arlanda och då måste vi prata om hur infrastrukturen kan effektiviseras där, säger hon.

undefined
Att flygen till Bromma har slutat att lyfta oroar Meit Fohlin (S). Det är en av de frågor som hon jobbar allra mest med just nu. Men hon säger att det inte är just Bromma flygplats som är viktigast utan det är att kommunikatonen till Stockholm är snabb, effektiv, tillgänglig och inte för dyr.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) sa dock till Svt:s Agenda nyligen att avgifter som höjs för att täcka Brommas förluster är ”en fråga för Swedavia”. Alltså ingenting som regeringen lägger sig i, i nuläget.

En annan kritisk punkt är att biljettvolymerna måste säkras om ett flygbolag ska vara villigt att ta risken, enligt rapportförfattarna.

Deras förslag på lösning är att myndigheter och statliga bolag garanterar att boka hälften av sina resor. 

Det är såklart inte lätt eftersom lagen om offentlig upphandling hårt reglerar hur exempelvis Region Gotlands inköp ska ske. I rapporten står det: ”Det mycket stora resandet de står för måste kunna kontrakteras för 50% av deras resebehov med flyg. Det duger inte att skylla på upphandling av resebyrå eller icke anpassade bokningssystem.”

– Ja, det är ett villkor. Om man sätter upp en linje så måste det flygas på den, säger Ola Mattsson.

Meit Fohlin tror dock inte att det skulle fungera att göra på det sättet:

– Det är svårt. Lagmässigt får vi inte lov att agera på det sättet, säger hon.

Ett annat alternativ skulle, enligt rapporten, vara att Region Gotland går in med en garanti eller borgen för ett investerarlån med en tydlig amorteringsplan efter tre år.

undefined
Malena Bendelin, enhetschef på enheten för samhällsplanering, säger att det varit en mycket speciell höst när det gäller flyget. Regionen har försökt att samla på sig så mycket information som möjligt för att kunna jobba vidare med frågan.

Bakgrunden till att Region Gotland beställde och betalade för rapporten var att man så snabbt som möjligt ville samla in kunskap, förklarar Malena Bendelin, enhetschef för samhällsplanering.

– Det var en otroligt speciell höst sett från flygperspektiv, säger hon.

I rapportens inledande stycke står det att: ”Rapporten är skapad under kort tid och därför har författarna i huvudsak använt sin egen kunskap om inrikesflyg och Gotland. Det innebär att delar av slutsatser får anses vara våra egna och kan absolut ifrågasättas av andra parter med andra intressen.”

Huruvida rapporten innehåller det faktaunderlag som Region Gotland behöver, vill Malena Bendelin inte svara på.

– Du menar att jag skulle analysera den. Det tänker jag inte göra, säger hon.

Meit Fohlin som fått ta del av rapporten både på det regionala utvecklingsrådet och trafikrådet menar att innehållet lämnar en del att önska.

– Den är väldigt vinklad åt ett håll. Det finns sådant som är användbart i den absolut, men det finns också sådant som saknar hänvisning. Det finns sånt som vi inte kan använda, för vi måste vara väldigt sakliga i vår argumentation, säger hon.

Region Gotland fick in två anbud på sin upphandling av rapporten som”beskriver flygtrafiken Visby-Stockholm, tänkbara framtida scenarios för flygtrafiken och vilka möjligheter som finns” . Då antogs just detta bud – som alltså hade en prislapp på 95 000 kronor.

– Det här alternativet blev hälften så dyrt och vi har principen om lägsta pris, så då blev det här resultatet. Vi får ju inte plocka bort någon för att man har koppling till tidigare flyg eller så, utan vi har upphandlat och det blev den här rapporten, förklarar Meit Fohlin.

undefined
SAS

Från politiskt håll jobbas det intensivt med flygfrågan, enligt Meit Fohlin. I veckan beslutades det att "De gotländska ståndpunkterna" ska ses över och eventuellt uppdateras utifrån de nya förutsättningarna.

– Det är viktigt att vi gör en helhetsanalys. Det är ganska bråttom, men det är också viktigt att vi agerar långsiktigt, säger hon.

En av de saker som lyfts i rapporten är att fler destinationer behöver flyga till Bromma flygplats. Meit Fohlin säger dock att Gotland i nuläget är ganska ensamt.

– Vi har tyvärr inte uppfattat att vi har någon annan region med oss i det här. Men det är klart att vi kan undersöka det ytterligare, säger hon.

I den avslutande delen av rapporten skriver författarna att det ”finns investerare beredda.”  Vilka dessa är vill Ola Mattsson inte avslöja, men han säger att de har haft kontakt med personer eller bolag som kan vara intresserade. 

– Vi kommer inte att nämna det offentligt, men de är personer som har talat om för oss att de är väldigt angelägna om att få igång en trafik, säger han.

På frågan om han själv skulle kunna investera svarar Ola Mattsson att han skulle överväga det om förutsättningarna var rätt – det vill säga bättre öppettider, service och lägre avgifter på Bromma och att det fanns någon slags gotländsk överenskommelse om biljettköp.

– Men helst skulle vi se att några andra, yngre skulle ta tag i detta. Vi tycker att det är dags för någon annan, men absolut om det inte sker så kan vi vara beredda att göra det, avslutar han.

Nytt liv för Brommalinjen

I rapporten punktar författarna de åtgärder som de anser vara prioriterade för att flygtrafik mellan Bromma och Visby skulle återuppstå:


Investerare/finansiärer

Lägre avgifter för mindre flygplan på flygplatsen

Offentliga verksamheter utlovar att 50 procent av sina resor bokas

Att Swedavia får ägardirektiv att hålla Bromma kommersiellt öppet

Att någon mer destination vill flyga till Bromma

Det måste ske skyndsamt

Källa: "Analys flygmarknaden Visby -Stockholm” Författare: Michael Juniwik, Pigge Werkelin, Ola Mattsson, Christer Paulsson och Jens Harrysson

Rapporten köptes av Region Gotland i en direktupphandling. Ytterligare ett företag, WSP Sverige AB, hade lämnat ett anbud till en kostnaden på 195 000 kronor. Detta alternativ valdes bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!